Yağ Enjeksiyonu

YAĞ ENJEKSİYONU BİLGİLENDİRME FORMU

Bu form,Yağ enjeksiyonu ameliyatı ileilgili hastayı bilgilendirmek için hazırlanmıştır. Yağ enjeksiyonu aydınlatılmış hasta onam formu ile birlikte hastaya verilir.

Tanım

Yağ enjeksiyonu, hastanın kendi yağ dokusunun alınarak, belli işlemlerden geçirilerek yüzdeki doku eksikliği olan bölgelere enjekte edilmesidir.

Genel Bilgiler

Yağ dokusu vücutta belli bölgelerden (göbek çevresi, kalça, uyluk yan veya içtarafı) alınır, belli işlemlerden geçirilir. Enjekte edildiği bölgeye hacim verir, kırışıklıkları giderir. Dudak hacmi artırılabilir, elmacık kemikleri daha belirgin hale getirilebilir. Yanak ve alın hacmi artırılabilir. Enjeksiyonun derinliği; kırışıklıkların bulunduklarıyere ve derinliğine göre değişmektedir. Zamanla yağ dokusunun bir kısmı emilebilir ve etkisi azalabilir. Emilim genellikle ilk 6 ay içinde gerçekleşmektedir. Bu nedenle birden fazla seans uygulaması gerekebilmektedir. 

Ameliyatta Yapılanlar

Enjekte edilecek yağ dokusu göbek çevresinden, kalçadan, uyluk iç veya dış tarafından, çene altından alınabilmektedir. Yaklaşık3-4 mm uzunluğunda bir kesiden girilir. Özel kanüller kullanılarak yağ dokuları toplanır. İşlemden geçirilen yağ dokusu bir enjektör yardımı ile yüzde ihtiyaç duyulan bölgelere enjekte edilir.

Alternatif Tedaviler

Bu tamamen gönüllü olarak kabul edilen bir kozmetik müdahaledir. Zorunlu bir tedavi değildir. Hassasiyet ve etki süreleri değişken olan diğer alternatif tedavi yöntemleri şöyledir: Hayvanlardan elde edilen kollojen ürünleri, Hyaluronik asit, sentetik-plastik kalıcı implantlar veya bakteri toksinleridir.

Ameliyattan önce uyulması gerekenler

• Düzenli/düzensiz kullandığınız tüm ilaçları, daha önce bir ameliyat geçirip geçirmediğinizi, aileden gelen kalıtımsal bir hastalığınız olup olmadığını doktorunuza bildiriniz.
• Aspirin,bebekaspirini,kumadin, ibuprofen,çeşitli ağrı kesiciler ve E-vitamini gibi ilaçların ameliyattan belirli bir süre önce kesilmesi gerekir.Kullanılmasında sakınca olmayan ağrı kesiciler, doktorunuz tarafından belirtilecektir.
• Sigara, pipo ve puro gibi tütün ürünleri ile alkol, ameliyattan önce bırakılmalıdır. Bu maddeler, sağlıklı kan dolaşımını bozarak yara iyileşmesini ve ameliyat başarısını olumsuz etkiler;genel anestezi için sizi daha yüksek bir risk grubuna sokar.
• Herhangi bir ilaca karşı alerjiniz varsa doktorunuzu mutlaka bilgilendirmeniz gerekir.
• Gebelik haliniz veya gebe olma ihtimaliniz varsa doktorunuzu mutlaka bilgilendirmenizgerekir.

Ameliyat günü

Genel anestesi uygulanacaksa ameliyattan önceki gece saat24:00’ten sonra,su dâhil hiç birşey yenilip içilmemelidir. Ameliyat saati öğleden sonra ise,doktorunuzun izin vermesi şartıyla sabah 06.00 gibi erken bir saatte hafif bir kahvaltı yapılabilir.Bu kurallara uyulmaması halinde ameliyat ertelenebilir.

Düzenli kullanılan tansiyon,şeker ilacı gibi ilaçlar bir yudum su ile sabah erken saatte alınabilir.

• Ameliyat sabahı duş alınabilir. Ancak, makyaj yapılmamalı, saçspreyi, jöle veya oje kullanılmamalıdır.
• Ameliyat günü kolay giyilebilir ve rahat kıyafetler tercih edilmelidir. Ameliyathanede giyilmesi gereken kıyafetler, hastane tarafından temin edilecektir.
• Yüzük, kolye, küpe gibi takılar takılmamalı, değerli eşyalar ameliyathaneye getirilmemelidir.
• Kontaktlensler ve diş protezleri gibi gereçler ile vücut üzerindeki her türlü metal eşya, ameliyattan önce çıkartılmalıdır.

Ameliyat sonras ıöneriler

1- Baş yüksek tevemümkün olduğunca sırt üstü veya yana doğru yatarak uyunmalı, yüzüstü yatılmamalıdır.
2- Hafif ağrı durumunda doktorunuz,  kullanacağınız ağrı kesici ilaçları(genellikle parasetamol,  asetaminofen veya dipyrone içeren analjezikler tercih edilir)belirtecektir.Aspirin veya aspirin benzeri ağrı kesiciler ile kan sulandırıcı diğer ilaçlar,doktorunuz aksini söyleyinceye kadar kullanılmamalıdır..
3- En az 1 hafta süre ile yoğun egzersiz ve spordan uzak durulmalıdır.
4- Makyaj 24 saat sonra yapılabilir.
5- Retinoid veya glikolik asit gibi cilt bakım ürünleri bir gün boyunca kullanılmamalıdır.
6- Uygulama alanındaki yüz mimikleri 3 gün süre ile kullanmamalıdır.
7- Beklenmeyen bir etki gelişirse lütfen uygulama yapan doktorunuza başvurunuz.

Ameliyat Sonrası Gelişebilecek İstenmeyen Durumlar (Komplikasyonlar)

YAĞ ENJEKSİYONUBİR AMELİYATTIR.Tüm tıbbi müdahaleler gibi bu ameliyatında ölümde dâhil olmak üzere riskleri mevcuttur.Yağ enjesiyonu ameliyatı sonrasında gelişebileceği tıbbi literatürde bildirilmiş olan bazı istenmeyen durumlar aşağıda sıralanmıştır.Normal bir ameliyat ve iyileşme sürecinde beklenmeyen,ameliyat öncesinde öngörülemeyen,ancak karşılaşılması olası bu durumlar, sizi korkutmak amacıyla değil,bilgilendirmek amacıyla sıralanmıştır.Bu şekilde, ameliyat sonrası karşılaşabileceğiniz riskler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanız hedeflenmiştir.İstenmeyen bir durumla karşılaşılması halinde,doktorunuz sizi bilgilendirecek,uygun müdahalelerde bulunacak, gerekirse başka uzmanlara yönlendirecektir.

1. Enjeksiyonyerlerinde, yağ alınan alanda ve etrafında iltihap (enfeksiyon) gelişebilir. Her cerrahi uygulama, vücudun önemli bir savunma organı olan cilt bütünlüğünün bozulması demektir. Cilt bütünlüğü bozulan bölgenin ise mikrop kapma riski bulunmaktadır. Mikrop kapan her yaranın, abseye, iltihabın etraftaki dokulara, vücudun her hangi başka bir bölgesine veya tümüne yayılmasına, hatta ölüme yolaçma ihtimali vardır. Enfeksiyon, yara bölgesinde aşırı kızarıklık,ağrı,iltihaplı akıntı ile belirti verebilir. Gelişebilecek enfeksiyonlar, çoğu zaman uygun tedavi ile kontrol edilebilmektedir.Uzman bir hekim tarafından uygun bir ortamda yapılan blefaroplasti ameliyatında bu risk son derece düşüktür,ancak ortaya çıkabilir.Enfeksiyonun önlenmesi için, uygun hijyenik ortamın ameliyattan sonra da hasta tarafından sağlanması ve yara temizliğine dikkat edilmesi gerekir.
2. Bazi kişilerde deri yaralanmaları veya cerrahi bir işlem sonrasında yara derisinde pembe, kirmizi veya ten renkli, düzensiz yumru görünümünde sert, elastik kıvamlı bir anormal iyileşme dokusu gelişebilir.Bu dokuya keloid ismi verilir.Keloid gelişmesi durumunda,ilaç enjeksiyonları veya ek cerrahi işlemlerin uygulanması gerekebilir.
3. Enjeksiyon dan sonra kabarıklıklar, asimetriler görülebilir. 
4. Birçok kişi yağ dolgusundan memnun kalmaktadır. Ancak tüm kozmetik işlemlerde olduğu gibi tamamen memnun kalınacağının garantisi yoktur. Kırışıklık ve çukurların tamamen yok olacağı veya aranılan sonuca ulaşabilmek için ek tedavilerin gerekmeyeceği konusunda da garanti yoktur.
5. Yağ dolgusunun bir kısmı emilecektir bu yüzden tekrar enjeksiyonlar gerekebilir.

Aklınıza gelen bütün soruları lütfen çekinmeden doktorunuza sorunuz.