Çene Ucu Düzeltme (Mentoplasti)

Çene Ucu Düzeltme (Mentoplasti)

Mentoplasti

Mentoplasti çenenin estetik ameliyatı olup, çenenin yüz ile uyumlu hale getirilmesi amacı ile yeniden yapılandırılmasını tanımlar. Bu cerrahi çenenin görünüşünü ve yüzün genel orantılarını iyileştirir.

Bir bireyin fazla ya da az çekici gözükmesine neden olabilen ortak fikir birliğinin olduğu yüz hatları vardır. Yüzdeki tüm yapılar kendi içerisinde uyumlu ve dengeli olmalıdır. Bu yapıların birbirleriyle ilişkilerinin, açılarının, mesafelerinin her insanda farklı olmasının yanında, her insan için ” ideal değerler ” hesaplanabilir.

İdeal çene pozisyonu burun tabanından, aşağı doğru çizilen dik hayali bir çizginin 2-3 mm gerisinde olmalıdır 2-3 mm den daha fazla geriye sapmalar zayıf çene, tersi de kuvvetli çene olarak kabul edilir. Kadınlarda, ideal çene pozisyonu bu ideal yerin biraz daha gerisinde olabilir ki bu da daha istenen bir estetik görünüm yaratır. Erkeklerde, erkeksi bir görünüş veren kuvvetli bir çene çizgisi tercih edilir.

Prosedürde genel bilgi

Mentoplasti zayıf bir çeneyi düzeltmek, küçük veya çekilmiş olan bir çeneyi büyütmek için hastaya implant yerleştirerek veya ya da hastanın kendi çenesinin bir parçasını hareketlendirip ilerletilmesiyle yapılabilir. Çok küçük çenesi olan hastalarda çeneye ekleme yapmak için vücudun kendi dokusu kullanılabilir, bunun için genellikle kalçadan olmak üzere kendi kemiği kullanılabilir. Mentoplasti, çıkıntı yapan genel dış görünümü bozan fazla belirgin bir çeneyi küçültmek için kemiğin bir parçasını çıkararak da yapılabilir.

Preop hazırlık

Cerrahınız, mentoplasti ameliyatının sonuçları hakkında gerçekçi beklentileri oluşturmak üzere size yüz analizinizi yapacak, önerilerde bulunacaktır. Planlanan ameliyat, aklınızda herhangi bir soru bırakmayacak şekilde ayrıntılı olarak açıklanacaktır. Cerrahınız, gözlemleri ve ihtiyacınız doğrultusunda ek yüz cerrahileri önerebilir.

Ameliyata karar verildiğinde kapsamlı tıbbi öykünüz alınacak, önceki ameliyatlarınız hakkında sorular sorulacaktır. Genel sağlık durumunuza göre laboratuar testleri istenebilir. Ameliyat öncesi daha iyi bir görünüm sağlamak için yapılacak çene büyütme veya küçültme miktarını belirlemek, yükseklik ve pozisyonunda değişiklik yapmak için röntgen tahlilleri istenebilir. Kanamayı etkileyen (coumadin veya warfarin gibi) herhangi bir ilaç kullanılıp kullanılmadığı hakkında cerrah bilgilendirilmelidir. Ameliyattan önceki haftalarda, aspirin, aspirin içeren ilaçlar, ibuprofen veya diğer steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar, ginko biloba ekstreleri, E vitamini preperatlarından kaçınılmalıdır. Günlük düzenli kullanılan ilaçlarınızı eğer cerrahınız onayladıysa kullanabilirsiniz.
Başka türlü bilgi verilmediyse ameliyat önceki akşam gece yarısından sonra hiçbirşey yenilmemeli ve içmemelidir. Operasyondan önce dişlerinizi fırçalamalısınız.

Operasyon

Mentoplasti sedasyonlu ya da sedasyonsuz lokal anestezi, ya da genel anestezi altında yapılabilir. Operasyon günü birlik şekilde yatış gerektirmeden yapılabilir. Ameliyat yapılacak işleme bağlı olarak 30 dakika ile 3saat arasında sürebilir.
Eğer çene için implant gerekirse, cerrah çene altından veya ağız içinden küçük bir insizyonla başlar. Doktorunuz, planlanan kesi yeri hakkında ameliyat öncesi sizi bilgilendirilecektir. İmplant çene önüne, yumuşak dokuların derinine yerleştirilir. Hastanın anatomisi ve kendi koşulları implant ihtiyacını belirler. Gerekli şekilde çenenin şekillendirilebilmesi için değişik implant çeşitleri vardır. Pek çok çalışmada mükemmel şekillendirmeyi sağladıkları kanıtlandığı için Gortex ve silikon en sık kullanılan implantlardır. Mentoplasti için vida ya da plak genellikle gerekmez, çene kemiğini saran zarın altına yerleştirilerek dikişle tespit edilir. Amaç çene projeksiyonunun azaltılması, aynı kesi yoluyla çene bir miktar tıraşlanarak arzu edilen şekle getirilir.

Postop yapılması gerekenler

Ameliyat sonrası oluşabilecek olan ağrı ilaçlarla kontrol edilir. Hastalarda görülen çenede gerginlik hissi haftalar içinde azalır. Ödem ve morarma olabilir. Ödem ameliyat sonrası birinci haftada maksimuma ulaşır sonra azalmaya başlar. Ameliyattan sonra 2 veya 3 gün boyunca çeneye bandaj uygulanır. Kullanılan dikişler ameliyattan sonra 5 ya da 7 gün içinde alınır veya kendiliğinden erir.

Ameliyat sonrası birkaç gün çiğneme kısıtlanabilir, sıvı ve yumuşak gıdalarla beslenmek gerekebilir. Ameliyattan 10 gün sonra hastalar günlük yaşantılarına dönebilir.

Hastalara ameliyattan sonraki ilk birkaç hafta içerisinde yorucu faaliyetlerden kaçınması tavsiye edilir. Ayrıca 6 hafta boyunca yüze darbe almaktan kaçınılmalıdır.